Liemers / Noord-Veluwe

Dit moet je doen als iemand belt die zegt van de bank te zijn

De foute pinner in Heerde.
© politie/Plaats Delict
ZEVENAAR - Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichting door criminelen die bellen en zeggen dat ze van jouw bank zijn? In dit artikel geven we advies om te voorkomen dat het jou overkomt en wat je kunt doen als je er toch bent ingetuind. Want ze spelden je een zeer geloofwaardig verhaal op de mouw.
Allereerst twee gevallen van oplichting vanuit ons opsporingsprogramma Plaats Delict. Een vrouw (71) uit Zevenaar had op aandringen van een beller die haar wist te overtuigen van haar eigen bank te zijn, een programma op haar computer gezet. Daardoor kon de bank online meekijken en geveinsde problemen oplossen. Want dat was haar verteld aan de telefoon: 'Mevrouw, u hebt een probleem.'
In werkelijkheid nam de beller de computer van de vrouw over, zodat ze niet meer bij haar gegevens kon. Een foute pinner kon vervolgens cash halen uit een geldautomaat, zonder dat de vrouw er erg in had.
Tip: Als een onbekende je vraagt een programma als Anydesk op je pc of laptop te zetten: niet doen!
Ook in Heerde haalde een pinner geld van een rekening, en ook dat geld was niet voor zijn eigen portemonnee bedoeld. Slachtoffer was een man van 78 uit die plaats. Iemand die sprak namens de Rabobank, belde de man en zei dat zijn bankpas was gehackt. Hij moest de pas in een envelop stoppen en die zou door een collega worden opgehaald.

Ga niet in op telefoontjes

De politie adviseert nooit in te gaan op telefoontjes van mensen die zeggen van de bank te zijn. Hang op en bel jouw bank met het officiële nummer dat je zelf hebt. Bel niet het nummer van de persoon die je net aan de lijn hebt gehad.
Deze twee voorbeelden van oplichting noemen we spoofing. Dit begint overigens niet altijd met een telefoontje. Criminelen kunnen je ook benaderen met een tekstbericht.
Ben je er ingetuind, dan kun je onder meer via deze site van Slachtofferhulp Nederland actie ondernemen. Ook op de site van de politie staat informatie over hoe om te gaan met spoofing oftewel bankmedewerkerfraude.
  • Een bank zal nooit jouw saldo vragen, ook niet ter controle.
  • Een bank zal je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.
  • Jouw bank zal je nooit onder druk zetten snel te handelen. De bank kan jouw rekening gewoon blokkeren als dat nodig is.
  • Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.

Krijg ik mijn geld terug?

Banken zijn niet verplicht om geleden schade te vergoeden, want jij hebt zelf geld overgeboekt naar criminelen. Banken zijn vaak wel coulant, omdat sprake is van misbruik van vertrouwen. Voorwaarden zijn wel:
  • Doe aangifte bij de politie.
  • Het moet een particuliere rekening zijn.
  • Het is de eerste keer dat het jou overkomt.
Pinners gezocht

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: Heerde: 2023486743, zaaknummer Zevenaar: 2023463427.