Stedendriehoek / Achterhoek

Extra reistijd op deze provinciale weg

BRUMMEN - Binnenkort van A naar B in de omgeving van Dieren en Zutphen? Hou er dan rekening mee dat je de komende tijd moet omrijden. Opnieuw ligt de provinciale weg N348 er namelijk uit. En niet zoals vorig jaar voor een paar weken, deze keer ligt het asfalt er drie maanden uit.
De wegwerkzaamheden rondom het dorp Spankeren waren al begonnen, maar nu het asfalt wordt vervangen gaat de weg vanaf maandag 6 mei op slot. Om problemen op sluiproutes te voorkomen, nemen de gemeente en de provincie maatregelen. "Er zijn helaas ook ongelukken gebeurd", blikt wethouder Pauwel Inberg van de gemeente Brummen terug op de vorige omleiding op dit traject. Nieuwe maatregelen moeten dit nu voorkomen.

Alternatieve routes

Ben je niet op weg naar je huis of bedrijf, dan moet je vanaf 6 mei omrijden tussen Dieren en Brummen, meldt de provincie, eigenaar van de weg. Dit kan via Doesburg, Hummelo en vervolgens via de N314 naar Zutphen, of natuurlijk andersom als je van Zutphen naar Dieren wil. Een andere optie is omrijden via de kanaalweg richting Eerbeek, Klarenbeek en Voorst.
Om te voorkomen dat er op sluiproutes weer gevaarlijke situaties ontstaan worden meer wegen dit keer afgesloten. Er worden ook verkeersdrempels geplaatst om het verkeer langzamer te laten rijden. “Wees elkaar niet tot last: gebruik de aangegeven omleidingsroutes", roept wethouder Inberg op.

Maatregelen

Inberg laat weten dat ook de verkeerslichten bij de Brugkabouter aan het kanaal tussen Dieren en Apeldoorn anders worden ingesteld. Zo moet de doorstroming over de beoogde omleidingsroute verbeterd worden. Daarnaast worden bij een aantal afsluitingen verkeersregelaars ingezet om het verkeer te geleiden.
"Gebruik de aangegeven omleidingsroutes. Deze wegen zijn op het verkeer afgestemd", aldus de gemeente Brummen. Sluiproutes zijn dat niet, bleek vorig jaar toen de N348 er ook enkele weken uitlag vanwege werkzaamheden bij het dorp Leuvenheim.

Drempels gesaboteerd

Tijdens die werkzaamheden was het voor de kinderen van basisschool de Rietgors in Leuvenheim dagelijks uitkijken dat ze niet aangereden zouden worden. Sanne Poelder, docente, vertelde dat de geplaatste drempels in de nacht weggehaald werden. "Terwijl ze met bouten in de weg zitten geschroefd." De leraren sleepten ze 's ochtends weer uit de sloot om ze terug te leggen. "Van de zotte", zei Poelder destijds.
Naast het opnieuw asfalteren van de N348 in Spankeren (de Zutphensestraat) wordt de weg in het dorp smaller, komen er nieuwe slingers in en zal er een nieuwe fietsoversteek worden gecreeërd. Ook worden er kabels en leidingen verlegd, het riool vervangen en aanpassingen gedaan aan landbouwuitritten.
Tweewielers hoeven niet om te rijden, het fietspad blijft open.