Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Hier werd het lekkerste ijsje ter wereld bedacht

Reclamebord van Davino IJs uit de Nijmeegse periode.
© Creative Commons
WILP - Maar de bedenkers van ijsfabriek Davino in Wilp zijn er niet schathemeltjerijk van geworden. Sterker nog: het ijsje werd na een jaar al van de markt gehaald. Omdat het te groot en te duur vonden.
Is het muntje al gevallen? We hebben het natuurlijk over de Magnum al heette die toen nog de Reuzenchoco. Maar in de vorm en de vorm van het stokje is onmiskenbaar de latere Magnum herkenbaar. Er was ook een versie zonder chocolade, die onder de naam Likkebaard op de markt werd gebracht. Het ijsje kostte 1 gulden 50. En dat ging er bij ons zuinige Nederlanders niet in.
Een jaar later werd een soortgelijk ijsje door moederbedrijf Unilever met een grote reclamecampagne gelanceerd. Het was zelfs een gulden duurder. En de rest is geschiedenis. Het officiële verhaal van Unilever wil overigens dat het een Deens ijsje zou zijn en volgens onze Zuiderburen is de chocoladelaag echt hun uitvinding. Volgens oud-werknemers van Davino hebben die misschien wel meegedacht, maar is is het toch hun ijsje.

De allerlekkerste

Hoe Italiaans de naam Davino ook mag aandoen, het was een van origine in Nijmegen gevestigd bedrijf. De naam is dan ook een afkorting van De Aangenaamste Versnapering In Nijmegen en Omstreken. De fabriek aan de van Gentstraat in Nijmegen werd in 1929 geopend maar was oorspronkelijk in Arnhem gevestigd onder de naam ‘de IJsbeer'. De ijsventers van Davino waren in de jaren vijftig en zestig een vertrouwd beeld in de straten van Nijmegen.
IJsventers voor de oude Davino fabriek in Nijmegen.
© noviomagus.nl
Eind jaren zestig verhuisde Davino naar de oude melkfabriek in Wilp. En dan volgt er een rumoerige periode. Zonder dat het personeel op de hoogte is, wordt Davino overgenomen door branchegenoot Caraco ijs uit Hellendoorn.
Het personeel denkt dat er alleen sprake is van samenwerking. Maar de grote klap komt als Davino en Caraco in 1985 worden overgenomen door Unilever. Tot 1999 wordt er nog ijs gemaakt onder eigen naam. Twee jaar later valt het doek voor Davino definitief. De oude fabriek is inmiddels een bedrijfsverzamelgebouw geworden. En Unilever? Die kondigde dit voorjaar aan dat ze van haar ijsdivisie af wil. Wordt vervolgd.

In de tv serie Ons Dorp gaan we iedere maandag terug in de tijd. Deze week reizen we naar Wilp in 1961. Klik hieronder voor de hele uitzending.

Ons Dorp - Wilp 1961