Rivierengebied

Bert's Animal Verhuur voor rechter, dit is waarom

De gemeente greep in januari 2023 in bij Bert's Animal Verhuur.
© Omroep Gelderland
APPELTERN - Hij zou de regels voor dierenwelzijn al jarenlang aan zijn laars lappen: Bert R. van het omstreden dierenverhuurbedrijf Bert's Animal Verhuur moet zich vandaag verantwoorden voor de rechter voor dierenverwaarlozing.
Bert R. verhuurde alpaca's, geiten en paarden voor kinderfeestjes en evenementen, maar ook exotische dieren als flamingo's en vogelspinnen voor de opnames van films. Maar het bedrijf kwam ook veelvuldig in opspraak, vanwege overtredingen, illegale bebouwing en vermeende misstanden.
Zo zou hij dode dieren in een kapotte koelcel bewaard hebben, beesten met doorgegroeide hoeven gehouden hebben, te weinig voer gegeven hebben en zijn dieren hebben laten staan in een wei zonder bescherming tegen slecht weer. Nadat zijn rechtszaak drie keer is uitgesteld, komt hij vandaag toch voor de rechter: de meervoudige economische strafkamer. Er komen maandag zeven zaken aan bod, waaronder het geven van te weinig water, het niet afzonderen van een zieke of gewonde ezel, het bieden van te weinig ruimte voor zijn dieren en niet op tijd aanmelden van de aan- en afvoer van varkens.

Dierenwelzijn

De eigenaar mocht sinds 2019 geen dieren meer verhuren. Ondanks het verbod van de rechter ging Bert R. met zijn bedrijf gewoon door met de verhuur van onder meer alpaca's, konijnen, geiten, schapen en varkens.
Zo werden dieren van het bedrijf in december 2022 op de Kerstmarkt in het Limburgse Arcen in beslag genomen. Ook werd hij in april vorig jaar betrapt toen hij een mobiele kinderboerderij had verhuurd aan een evenement in Belgisch Limburg. Verder ging hij door met het fokken van honden terwijl hij dat niet meer mocht.
Ook had hij illegale dierenverblijven en/of bouwwerken op zijn terrein. Het bedrijf kreeg van de gemeente ruim vier ton aan dwangsommen opgelegd. De gemeente greep begin vorig jaar ook in en liet de illegale bouwwerken op zijn terrein weghalen.

Faillissement

Op 31 oktober vorig jaar werd Bert's Animal Verhuur failliet verklaard. Of hij ook echt is gestopt met het houden en verhuren van dieren, is de vraag. Volgens dierenbeschermingsorganisatie House of Animals is de verhuurder ook na het faillissement doorgegaan met het fokken van puppy's en de verkoop van dieren.