Sport

'Sport verbroedert', actie Vitesse maakt veel los

Vitesse-supporters tijdens het uitduel tegen FC Utrecht
© Ben Gal/Orange Pictures
ARNHEM - De crowdfundingsactie voor Vitesse heeft tot nu toe anderhalf miljoen euro opgebracht. "De reacties zijn hartverwarmend', beaamt Jan Willem Gijsbers, beter bekend als dj Walter Witlov en de vaste stadion-dj van Vitesse. Vitesse-kenners zien het negatieve imago van de club afnemen.
"ik zie dat er een tegeneffect ontstaat, ondanks dat het minder gaat. Zelfs John van Zweden (geldschieter ADO Den Haag, red.) springt voor ons in de bres. Ik denk dat het ook de historie is, zonde als we weg zouden zijn. Ja, we hebben een negatief imago, ook door de buitenlandse eigenaren denk ik. Ik hoop dat dit op de lange termijn een kentering gaat bieden. Maar we zijn afhankelijk van de licentiecommissie. De sleutel ligt bij Parry, maar ook bij stadioneigenaar Michael van de Kuit. Je moet een stadion hebben en de huur van 2,4 miljoen is veel te hoog."

'Benefietconcert voor Vitesse'

"Ik heb al wel wat dingen lopen. Zo wil ik met een aantal Arnhemse zangers met Hemelvaart een benefietconcert doen. Daar moet nog een vergunning voor komen. En ik heb een pak van Theo Bos in de veiling gedaan. Natuurlijk heb ik zelf ook gedoneerd. En een shirt van Dejan Curovic gekocht, die opbrengst is ook voor Vitesse."
Bjorn Courbois van de bekende Vitesse-podcast Studio Langs de Rijn deed sjaaltjes van zijn podcast in de verkoop. "Die zijn uitverkocht. En we gaan nog een shirt van Theo Bos veilen. Van de andere acties heb ik een shirt van Okimono besteld. Ik ben nu op vakantie, maar misschien ga ik nog met andere acties meedoen."
"Je gaat geen 18 miljoen bij elkaar sprokkelen. Het is meer dat je iets bijdraagt. De verbondenheid, hoe belangrijk Vitesse is. De reacties die we krijgen, bevestigen dat. Onder clubsupporters leeft het clubgevoel. Je kunt een club haten, maar je wil niet dat een club verdwijnt. Dat zou ook een uitholling zijn van het betaalde voetbal, want er komt geen andere club voor in de plaats. We moeten op de blaren zitten, dan maar vijf jaar Keuken Kampioen Divisie."

'Massaliteit steun heeft me verbaasd'

Michael Kennedy is al dertig jaar Vitesse-supporter: "De massaliteit van de steun van de Arnhemse supporters heeft me positief verbaasd. Als het slecht gaat, keren de supporters zich normaal van Vitesse af. Nu lijkt het omgekeerd. In de dertig jaar dat ik supporter ben, ben ik dat niet gewend."
Kennedy heeft aan diverse acties meegedaan: "Ik ben gisteren in 't Huys drankjes gaan doen, heb een T-shirt besteld en ga nog wel uit eten bij een restaurant dat actie voert voor Vitesse. Je probeert er rekening mee te houden. En ik heb natuurlijk gedoneerd."
Het algemene sentiment is nu beter, maar het lot ligt in handen van de licentiecommissie en van Parry. Maar ik denk dat dat niet het grootste probleem is. Ik geloof dat zijn advocaten een regeling gaan treffen, anders heeft niemand wat. Het wordt wel heel erg kort dag, maar soms kunnen dingen dan wat sneller gaan. De massale positiviteit uit het hele land is fantastisch. Ook van landelijke media als EenVandaag en Radio539. Dat is geweldig, helaas wel door de situatie waar we nu in zitten. Waar blijven de gemeente en provincie? Marcouch heeft na drie dagen gedoneerd. Eindelijk." Over het negatieve imago zegt hij: "Men ziet nu dat fans zich van het gevoerde beleid afkeren. Meer nederig zijn dan hautain."
'Jorgos Zagkotsis, zijn restaurant was uitvalsbasis van Vitesse-spelers en supporters, ruim 30 jaar supporter van de club. "Knap dat alle voetbalsupporters achter ons blijven staan. In deze tijden van oorlog moeten we de rust en verbroedering bewaren. Solidair blijven. De beleidsmakers moeten aansprakelijk worden gesteld, maar niet de supporters."

'Sport moet verbindend zijn'

"Supporters bellen mij: we gaan door. Perfect. Dat betekent dat de supporters de club nooit laten vallen. Vitesse is belangrijk in het dagelijks leven van de supporter. Sport kan verbindend zijn. Ik ben hier extreem positief over. Als je van voetbal houdt, weet je een club wordt kampioen, drie degraderen er. Het gaat om de sport. Veendam is verdwenen, SC Amersfoort. Haarlem, toch een grote stad. Maar Vitesse is geen Veendam of Amersfoort. Elke week zitten er 16.000 man. Al 35 jaar in de eredivisie. Top-3 gespeeld, de bekerfinale in 1990. En dat was niet met een buitenlandse eigenaar. Niet de supporters moeten worden bestraft."
"Dan maar tegen Emmen in plaats van Excelsior. Kunnen leuke wedstrijden zijn. Bij de eerste problemen ga je ook niet scheiden. NAC trekt nu nog 18.000, De Graafschap zit vol, liefde voor de club. Dit positieve gebaar heeft effect op elke voetballiefhebber. Ik heb er volledig vertrouwen in. Ik vind dat de KNVB water bij de wijn moet doen. Het heeft te lang geduurd. Je kunt niet de stekker eruit trekken met de licentie. Het is anders gelopen dan gewenst, maar je moet vooruitkijken."