Stedendriehoek

'Zorg voor een extra alarm in je auto', zegt deze expert

André Bouwman van het  Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit.
© Omroep Gelderland
APELDOORN - De eigenaar van een auto aan het Hofveld in Apeldoorn had veel rompslomp nadat zijn wagen was leeggeroofd. Uit zijn wagen verdwenen een bankpas, zijn Apple AirPods en muntgeld.
De man die de politie zoekt, kocht met de gestolen pas bij een tankstation in de stad tot drie keer toe krasloten.
André Bouwman is van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Dat is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, verzekeraars en politie.

Meer bewustwording

De politie heeft veel campagne gevoerd om automobilisten bewust te maken van voertuigcriminaliteit, zegt Bouwman in het opsporingsprogramma Plaats Delict. "Dat heeft gewerkt. Tien jaar geleden zaten we op 90.000 aangiftes van autokraken per jaar. Dat is teruggelopen naar iets meer dan 42.000 aangiftes."

'De beste beveiliging'

Auto’s worden tegenwoordig niet meer lukraak opengebroken, vertelt de LIV-adviseur. "Daders zijn goed georganiseerd en ze weten ook precies hoe een auto in elkaar zit. Ze boren een gaatje in de auto, onderbreken het alarmsysteem en knippen de bedrading door. In sommige gevallen gaan dan zelfs portieren open en kunnen de dieven in alle rust de auto leeghalen. Een extra alarmsysteem is de beste beveiliging op dit moment."
Man 'koopt' krasloten

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2024011907.